TANDFÄRG

Tandfärg varierar från människa till människa. Tänderna mörknar också med åren.

Emaljen är normalt det vitaste på tanden. Under den finns dentinet, som är mer färgstarkt. Eftersom emaljen är genomskinlig är det främst dentinets färg som reflekteras och bidrar till tandens färg. Är dentinet kraftigt gult upplevs alltså tanden som gul.

Ytlig missfärgning
Tandfärgen påverkas av mat och dryck. Du har säkert hört att rödvin, kaffe och tobak kan orsaka missfärgningar. Om det rör sig om ytliga missfärgningar kan tandläkaren eller tandhygienisten ta bort dem med en enkel putsning.

Djup missfärgning
Färgämnen från mat och dryck kan också ge djupare missfärgningar. Ibland kan färgförändringar även bero på att pulpan inuti tanden skadats eller dött. I båda fallen kan en blekning vara lösningen för att få tanden, eller tänderna, ljusa igen.

Färgen förändras med tiden
Trots att emaljen är hård och tät uppstår mikroskopiska sprickor där färgämnen kan tränga in. Med åren antar tänderna därför en mörkare färg.

Ibland kan tandköttet dra sig tillbaka och blotta en del av rotytan som består av dentin. Tanden ser då gulare ut vid tandhalsen. Tyvärr är det ofta svårt att bleka denna del av tanden. Det kan dock finnas annan hjälp – tala med din tandläkare om detta!


Före och efter behandling

Före och efter behandling med keramiska skalfasader.
Före och efter blekning.
Före och efter blekning, samt byte av gamla fyllningar.


Titta på bilder och
läs mer om tandfärg>>


 

© 2006: Tandläkarmottagning Emil Meszaros