Ett större hål som går ner mellan tänderna lagas vanligtvis effektivt med ett inlägg. Enkelt förklarat är det en fyllning som skapats utanför munnen. Inlägg går att tillverka i flera olika material. Vanligast är inlägg i keramiskt material, guld och komposit.

Fördelar och nackdelar


En stor fördel med inlägg är att formen oftast blir bättre jämfört med amalgam eller komposit. Det kan också tillverkas i ett mer hållbart material. Dock krävs fler arbetsmoment, jämfört med andra typer av fyllningar. Därför blir kostnaden till en början högre.

Hur går det till?

Inlägg görs individuellt för varje patient. Tandläkaren behöver oftast ta ett avtryck av tanden som skall lagas. Med hjälp av avtrycket tillverkas en modell, och på den framställs sedan inlägget. Slutligen limmas inlägget fast till tanden. Framtida förväntad belastning avgör vilket material tandläkaren föreslår. Guld anses vara en av de mest hållbara fyllningar som finns. Ett alternativ till guld är keramiska inlägg.

I de fall tanden tidigare har haft stora skador kan en krona vara ett bättre alternativ. En krona är ungefär som ett täckande inlägg, med skillnaden att den kramar om en större del av den gamla tandkronan.

Titta på fall, före och efter behandling>>