BLEKNING AV TÄNDER

Det finns olika blekningsmetoder och undersökningar visar att blekning inte är skadligt om det utförs på rätt sätt. Låt alltid en tandläkare bedöma situationen först!

Ytliga missfärgningar, orsakade av till exempel mat och dryck, kan tandläkaren eller tandhygienisten ta bort med en putsning.

Om missfärgningen däremot ligger djupare kan en blekning vara lösningen. Det blekmedel som används tar sig nämligen in, via sprickorna i emaljen, till dentinet som finns därunder och bleker det.

Nästan alla tänder går att bleka. En blekning kan utföras antingen hos tandläkaren eller hemma av patienten själv. Det viktiga är att en tandläkare först undersöker och bestämmer vilken typ av material som ska användas och hur länge behandlingen ska ske.

För att kunna bleka tänderna måste följande kriterier vara uppfyllda:
• Om du har fyllningar måste de vara av god kvalitet
• Om du har hål (karies) måste det vara behandlat
• Ytliga beläggningar bör vara borta
• Ditt tandkött måste vara friskt och du får inte ha några sjukdomar i munnen
• Du bör ha fyllt 18 år

Inte skadligt att bleka

För starka blekmedel är inte bra. Därför arbetar tandläkare oftast med svagare, mer skonsamma medel som får verka under längre tid.

Vetenskapliga undersökningar visar att man med hjälp av ett mikroskop kan se att emaljen på tandens yta påverkas. Det handlar dock om en väldigt liten påverkan – man kan jämföra det med att dricka en Coca Cola!

Olika ideal genom tiderna

Den japanska tandinfärgningen som var vanlig för över 4 000 år sedan är kanske inte den mest önskade behandlingen idag. Då ansågs det nämligen fint att skaffa sig svarta tänder. Sedan några hundra år tillbaka är vita tänder idealet - ljusa tänder är ju trots allt den mest naturliga tandfärgen.

Läs mer om blekningsmetoder och resultat>>

Titta på fler fall, före
och efter behandling>>

 
© 2006: Tandläkarmottagning Emil Meszaros